FODMaP; voor velen hét gevreesde dieet. Bij FODMaP, zo hoor je in de wandelgangen, mag je namelijk he-le-maal niks meer. En nodig is het wel, want wie begint aan FODMaP heeft serieuze klachten. Maar is FODMaP nou echt zo smaakloos? En kun je het met de juiste begeleiding niet toch stiekem best leuk en lekker maken? Tijd om de diepte in te gaan met onze darm- en PDS specialist Anita.
FODMaPs zijn soorten koolhydraten die slecht worden opgenomen in de dunne darm. De ketens waaruit deze koolhydraten bestaan worden moeilijk afgebroken tot kleinere deeltjes. Hierdoor trekken ze extra water aan in de dunne darm en gaan ze in de dikke darm fermenteren. “Er ontstaat gas, wat de darm laat uitzetten. Dit is bij iedereen zo, maar mensen met erg gevoelige darmen ervaren hier pijn en andere maag- en darmklachten van,” aldus Anita.
Bij diarree treden de klachten vaak binnen 2 uur na het eten op. “Mensen bij wie dit gebeurt, blijken vaak overgevoelig te zijn voor fructose en lactose in de voeding.” Obstipatie is een klacht die pas na een dag of zelfs langer op speelt. Anita: “Hierbij blijken mensen vaak te reageren op fructanen en galactanen.”
Ai, die FODMaPs kunnen dus voor best wel wat nare klachten zorgen, maar ze hebben ook belangrijke voordelen voor de gezondheid. De onverteerbare plantaardige vezels uit de koolhydraten zijn voedsel voor de darmbacteriën. Deze maken hieruit korte-keten vetzuren, die zorgen voor een gezonde darmwand, verminderen ontstekingen en helpen bij het vrijmaken van energie uit de voeding.
Het dieet
Het FODMaP-beperkte dieet is door de Monash University in Australië ontwikkeld voor mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Als je een diagnose PDS hebt gekregen, of als je lang bestaande maag- en/of darmklachten hebt, kan het FODMaP-beperkt dieet duidelijk maken door welke voedingsmiddelen je klachten veroorzaakt worden. Ook mensen met de darmaandoeningen Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn en vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) hebben vaak baat bij dit dieet.
FODMaP trotseer je met je diëtist!
FODMaP is voor de meesten een ingewikkeld dieet. Er wordt vaak gedacht dat niks meer mag en dat er weinig smaak zit aan de dingen die je maakt, maar mark our words! Er blijkt toch meer mogelijk dan je denkt. “Als diëtist ondersteun ik je hierin en help ik je op weg met een weekmenu vol lekkere recepten. Ook bespreken we samen je voedingspatroon. Dit kan door de dag van gisteren bij langs te lopen of door een voedingsdagboek bijhouden. Op basis hiervan wordt een keuze gemaakt: Alle groepen FODMaP’s weglaten (elimineren) of bepaalde groepen FODMaP’s weg laten,” vertelt Anita.
Benieuwd hoe een dag FODMaP eruit zou kunnen zien? Check het voorbeeldmenu!
Ontbijt:
Teffpap van lactosevrije melk met teff
Meergranenontbijt en lijnzaad
Voeg twee in stukjes gesneden dadels en
Een handje noten (bv. amandelen of walnoten) toe
Lunch:
Witlofsalade*
Met geroosterde sneetjes glutenvrij brood
Warme maaltijd:
Zilvervliesrijst
Curryschotel**
Lactosevrije yoghurt na
(bv. van Arla, MinusL of Alpro Mild&Creamy )
* Meng 1-2 struikjes fijngesneden witlof, partjes van 1 mandarijn en blokjes oude kaas
Dressing van (noten)olie, azijn, mosterd en een eetlepel mandarijnensap
** Kook sperziebonen en paprika beetgaar in kokosmelk met kerriekruiden
Roerbak stukjes kipfilet en voeg toe aan de saus
Garneren met lente-uitjes (groene gedeelte), verse koriander en amandelen.
Wil jij meer weten over FODMaP?
Stuur ons een DM, appje of maak direct een afspraak!