Champignons en low FODMaP

februari 5, 2021

Champignons en low FODMaP

Naast u en knoflook worden champignons ook veel gemist tijdens het low FODMaP. Het is ook heel begrijpelijk want een champignon is heerlijk door je pasta gerecht, maar ook lekker om te wokken. Wat moet je dan doen om dit gemis op te vangen? Zijn er alternatieven? Ja zeker!

Champignons en FODMaP’s

De paddestoelen vallen in de groep mannitol. Net zoals bloemkool, die valt ook in deze groep. Wanneer je 10 gram of meer champignons eet, kan dit problemen geven. 10 gram?! Dat is echt heel erg weinig. Daarom is ook het advies om helemaal geen verse champignons te eten gedurende de eliminatie van FODMaP. Daarintegen zijn champignons wel ideaal om te gebruiken bij de herintroductie. Er zitten in champignons namelijk geen andere FODMaP’s.

Alternatieven voor champignons

Mis je de paddestoelen erg en wil je graag alternatieven? Dat snap ik helemaal en gelukkig zijn er ook alternatieven. Hierbij de 2 opties die beide tot 75 g low FODMaP zijn.

  • Oesterzwammen
  • Champignons uit blik of glas

De FODMaP’s zijn oplosbaar in water. Als je dus champignons uit blik of glas koopt, is veel mannitol in het water opgenomen. Hierdoor zijn deze champignons wel geschikt (tot 75 g) tijdens low FODMaP. Zowel de oesterzwammen als de champignons uit blik of glas zijn een hele goede bron van vezels. Daarnaast voedt het ook je darmbacteriën en dat is een heel belangrijk onderdeel van tijdens low FODMaP. Veel voedingsmiddelen die FODMaPs bevatten zijn heel goed voor onze darmbacteriën. Tijdens low FODMaP krijgen deze bacteriën dus een beste opdonder en een beetje voeding zal ze goed doen.

De paddestoelen zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je lijf.

Recept

Meestal ben ik niet zo van de recepten noteren maar dit een lekker gemakkelijk receptje. Op deze manier krijg je net even wat extra’s binnen en is ook nog goed voor je buik!

Ingrediënten  voor 2 personen:

  • 150 g risotto rijst
  • 150 g champignons uit blik of glas
  • 1 aubergine
  • Bouillon van Maggie, Tuinkruiden (pot)
  • 1 handje parmazaanse kaas

 

Bereid de risotto zoals op de verpakking staat aangegeven. Ondertussen kan je de champignons en aubergine snijden en grillen in de pan. Wanneer je risotto klaar is, voeg dan de aubergine, champignons en parmazaanse kaas bij. Eet smakelijk!

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...