Samen trekken van de dikke darm
Als we iets eten, zorgt ons lichaam ervoor dat het langzaam naar de uitgang wordt gebracht. Dit is een super ingenieus systeem. Overal zitten plekken en wordt op het juiste moment een enzym toegevoegd om een vitamine of voedingsstof op te nemen. Hoe briljant is dat? We gaan inzoomen op de dikke darm en specifiek kijken naar de voortduwende beweging van de darm.
Wat doet de dikke darm?
De dikke darm is het laatste gedeelte van ons spijsverteringstelsel. De meeste voedingsstoffen zijn al opgenomen en een deel van het water is al opgenomen. De taak van de dikke darm is dan ook om het laatste vocht eruit te halen en het restafval naar de uitgang te brengen. De dikke darm heeft hiervoor een voortduwende beweging uitgevonden. Je kan het vergelijken met een slang die zich voortbeweegt. Deze beweging wordt een massacontractie genoemd.
Contractie betekent samentrekking. De samentrekking van de dikke darm duwt de massa door.
Massacontractie
Deze voortduwende beweging gaat niet de hele dag door. Deze beweging vindt ongeveer 3 tot 10 keer per dag plaats. Je begrijpt dat als je diarree hebt dat er 10 keer een beweging is geweest en als je verstopt bent 3 keer. Dit een logisch gevolg, denk ik. De massacontractie wordt getriggerd door een soort impuls. Zo’n impuls kan bijvoorbeeld het ontwaken na de nacht zijn, het eten van een grote maaltijd of een kopje koffie.
Stekende buikpijn
Als je soms een stekende buikpijn hebt, kan dat komen door de samentrekking zoals hier boven beschreven. Als je PDS hebt, is de kans groot dat je deze beweging van je dikke darm pijnlijker vindt dan mensen zonder PDS. Dit heeft te maken met een overprikkeling van de receptoren in je dikke darm.
Coliek aanval
Meer dan eens hoor ik van mensen dat ze soms dagen niet naar de WC toe gaan en dan in 1x paar uur dubbel geklapt liggen van de buikpijn. Het lichaam werkt dan aan een soort opruimactie. Dit wordt vaker gezien bij mensen die verstopt zijn. Het lichaam wil de ontlasting er kosten wat het kost uit hebben en dat gebeurd met kracht als het nodig is. Heel erg pijnlijk maar de ontlasting moet uit je buik. De juiste voeding kan hierbij een oplossing zijn, maar soms zijn zakjes ook de enige oplossing.