Zuurkool en je stoma

februari 26, 2021

Zuurkool en je stoma

De winterkorst zoals zuurkool kunnen nog net zo in het staartje van de winter. Twee weken geleden stonden we immers nog massaal op het ijs dus een stamppotje kan nog wel. Een stamppot zuurkool vinden veel mensen heerlijk en het is ook super gezond. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Doordat het gefermenteerd is, bevat het bacteriën die heel goed zijn voor je darmen. Hoe meer verschillende goede bacteriën jij in je buik hebt, hoe beter! Zijn zuurkool en je stoma ook een goede combinatie?

Zuurkool en verstopping

Wanneer je een stoma hebt, moet je op een aantal dingen alert zijn. Verstopping is één zo’n ding. Als je last hebt van verstopping hebt, uit zich dit vaak in buikpijn, krampen, opgezette buik en misselijkheid. Zuurkool is draderig van structuur en het verteerd minder goed. Hierdoor is de kans aanwezig dat je stoma verstop als je zuurkool eet.

Ben je bang dat je stoma verstopt is? Je kan je buik gaan masseren om de verstopping te helpen. Is het de eerste keer dat dit je overkomt? Neem dan contact op met je stomaverpleegkundige. Zij kan je vertellen hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Geen beperkingen

In principe mag je alles eten wat los en vast zit als je een stoma hebt. Alleen met sommige voedingsmiddelen moet je goed opletten. Zuurkool is hier een voorbeeld van. Je moet goed opletten, maar dit betekent niet dat je het niet kan eten. Wanneer je zuurkool eet, moet je aandacht besteden aan het volgende:

  • Snij de zuurkool fijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met twee messen te snijden
  • Kook de zuurkool goed. Hierdoor wordt de zuurkool net iets zachter en is de kans op verstopping kleiner
  • Goed kauwen betekent dat je bij iedere hapje minimaal 15 minuten moet kauwen voordat je het door slikt
  • Probeer in rust te eten. Dus zit recht op en eet aan tafel. Op deze manier heb je de aandacht bij het eten.
Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese?

Wat is gastroparese? Inmiddels begeleid ik een aantal mensen die last hebben van gastroparese. Hoogtijd om hier eens wat meer over te schrijven dacht ik. Ik...

Wat te doen bij Obstipatie

Wat te doen bij Obstipatie

Obstipatie Obstipatie, constipatie of verstopping, het betekent allemaal hetzelfde; je kan niet naar de WC. Diarree is niet fijn maar obstipatie is ook...