Antibiotica en diarree

Een antibioticakuur wordt een paar miljoen keer per jaar voorgeschreven. Je bent dus niet de enige die wel eens zo’n kuurtje heeft moeten halen. Al moet ik zeggen, dat ik de keren van een voorgeschreven antibioticakuur op 1 hand kan tellen. Jij ook? Of heb je de pech dat je al heel veel ervaring hebt met antibiotica?

Een antibioticum kent vele vormen maar het is altijd bedoeld om een bacteriële infectie in de kiem de smoren. Om alle ziekmakende bacteriën te doden is het altijd belangrijk om de kuur af te maken.

Antibioticum Geassocieerde Diarree (AAD)

Ongeveer 33% van de mensen die een antibioticakuur krijgen voorschreven, krijgen last van AAD. In een artikel heb ik gelezen dat in 2007 in Nederland 6.8 miljoen keer antibiotica is voorgeschreven. Dit betekent dat ongeveer 2 miljoen mensen in 2007 last hebben gekregen van AAD. Als we even doorrekenen: 11% van de Nederlandse bevolking heeft in 2007 AAD gehad.

Hoe kunnen door antibiotica diarreeklachten ontstaan?

Een logische vraag, en het antwoord is ook best logisch 😉 Een antibioticakuur zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood. Dit betekent dat alle bacteriën die gevoelig zijn voor dit antibioticum ten gronde gaan, zowel de slechte als de goede bacteriën. Hierdoor ontstaat er een disbalans van bacteriën in je darmflora. Door die disbalans kan er diarree ontstaan.

Probiotica en antibiotica

In de afgelopen paar jaar is veel onderzoek gedaan naar de werking van probiotica tijdens een antibioticakuur. Uit 25 onderzoeken is gebleken dat het gebruik van probiotica naar je antibiotica echt effect heeft. Gelukkig weten ook steeds meer artsen de probiotica te vinden. Ruim 70% van de artsen schrijft probiotica voor als de patiënt last heeft van AAD. Dat is een mooi percentage, maar wat is nu een goed probioticum?

Eind 2018 is er een lijstje gekomen met 9 probiotica die worden aanbevolen. Yes, duidelijkheid, daar houd ik van! Als je het juiste probioticum hebt gevonden, is het wel belangrijk om ook nog de juiste dosering aan te houden. Anders krijg je alsnog te weinig nieuwe goede bacteriën binnen en blijf jij last houden van de AAD :(. In dit artikel staan de probiotica beschreven.

Krijg je antibiotica voorgeschreven? Vraag dan aan je arts welk probioticum je het beste erbij kan gebruiken

Goed eten voor een goede voedingsbodem

Het is natuurlijk fijn dat de verkeerde bacteriën weg zijn door de antibiotica maar je wilt dat de goede bacteriën zo snel mogelijk weer terug groeien. Dit bewerkstellig je door het gebruik van probiotica, maar je kunt je lichaam nog beter ondersteunen door het eten van zogeheten prebiotica. Op deze manier kunnen de goede bacteriën zich goed voortplanten 🙂 Een aantal voorbeelden van prebiotica:

  • Witlof
  • Knoflook
  • Prei
  • Ui
  • Schorseneer
  • Asperge
  • Tarwe
  • Haver
  • Banaan

Zet hem op!