Slaapapneu

In de vorige blog schreef ik al dat er meer uitleg over slaapapneu zou komen. Nou, vandaag is de grote dag hoor! Maak je borst maar nat, want er is veel over te schrijven. Al zal ik het allemaal behapbaar proberen te houden 😉 Vaak wordt slaapapneu afgedaan als een lastig kwaaltje dat lastiger is voor je partner dan voor jou, maar niets is minder waar. Wanneer slaapapneu niet wordt vastgesteld, kan dit vervelende gevolgen hebben.

Wat is slaapapneu

Slaapapneu houdt in dat er een ademstop is. Tijdens de ademstop wordt er dus geen adem gehaald en het zuurstofniveau in je bloed zal dalen. Wanneer er een tekort dreigt te komen, probeert het lichaam je wakker te krijgen door een reflex. Je wordt dan niet echt wakker, maar er wordt dan wel weer adem gehaald. Dit kan soms gepaard gaan met een luide snurk. Zo’n ademstop kan soms wel 2 minuten duren! Om er achter te komen hoe het voelt om 2 minuten niet adem te halen, zou ik zeggen; ‘Be my guest’. Probeer nu maar eens 2 minuten je adem in te houden. Dat is echt heel erg moeilijk.

Wanneer iemand meer dan 15 ademstops per uur heeft, is er sprake van een serieuze slaapapneu. Het maximale aantal ademstops per nacht is 300 keer.

Klachten van slaapapneu

De klachten die je kan ervaren door slaapapneu zijn in het begin vaak vaag. Je kan bijvoorbeeld vermoeid zijn, je niet lekker voelen, prikkelbaar zijn, of hartkloppingen of een hoge bloeddruk hebben die niet onder controle te krijgen is. Als je deze klachten ervaart, denk je vaak niet meteen aan slaapapneu en daardoor wordt het dan ook vaak niet ontdekt.

In Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen ernstige snurkers. Die zagen ’s nachts een heel oerwoud om. Er wordt aangenomen dat hiervan ongeveer 50% van de mensen slaapapneu heeft. Uit onderzoeken is bekend dat ongeveer 80.000 mensen met slaapapneu behandeld worden door een arts. Een vlugge rekensom leert ons dat er in Nederland 420.000 mensen rondlopen die slaapapneu hebben zonder dat ze het door hebben.

Oorzaak slaapapneu

Er zijn een aantal duidelijke oorzaken voor slaapapneu aan te wijzen. Overgewicht danwel obesitas is hier een voorbeeld van. Als je gewicht met 1% toe neemt, wordt de kans op slaapapneu met 3% verhoogd. De meeste mensen met overgewicht hebben last van OSAS. OSAS betekent dat door spierontspanning van de tong en weke delen in de mond er een blokkade ontstaat in de keel waardoor er geen adem gehaald kan worden. Het kan ook zijn dat de hersenen te weinig prikkels geven om te ademen, dan is er sprake van CSAS.

Slaapapneu kan ook ontstaan door de bouw van het lichaam. Als je een korte nek, grote tong en/of een naar achter geschoven onderkaak hebt, is de kans op slaapapneu net een tikkie hoger.

Slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen verergeren de slaapapneu. Dit is dus geen oplossing!

Gevolgen

In de basis uitleg over slapen is duidelijk geworden dat de diepe slaap (fase 4) erg belangrijk is voor ons lichaam. Iemand met slaapapneu komt nooit in fase 4 en rust dus niet goed uit. Als je fase 4 niet haalt, haal je fase 5 ook niet. Je kunt dus concluderen dat je zowel lichamelijk als geestelijk niet goed uitrust. Je pleegt dan echt roofbouw op je lijf als je slaapapneu niet behandeld. Uiteindelijk kan slaapapneu effect hebben op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.

In deze blog heb ik het sneeuwbaleffect van slaaptekort toegelicht.

Slaapapneu is dus serieuze business! Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal, maak dan een afspraak bij je huisarts.