Wat is het Prikkelbaar darm syndroom

Over het prikkelbaar darm syndroom (PDS) komt in de afgelopen jaren steeds meer informatie aan het licht. Vroeger was dit wel even anders. Als je een onderzoek had gehad voor de darmklachten waar geen ziekte of iets dergelijks uit kwam, kreeg je de mededeling dat je PDS had. Er was geen oplossing voor en je moest er maar mee zien te dealen. Gelukkig zijn deze tijd veranderd!

Diagnose PDS krijgen

Om PDS vast te stellen wordt een bepaald model gebruikt. Dit is de Rome III-criteria:

 1. Patiënten moeten recidiverende buikpijn of een ongemakkelijk gevoel in de buik (niet omschreven als pijn) hebben gedurende minstens drie dagen per maand in de afgelopen drie maanden, terwijl de klachten ten minste zes maanden voor de diagnose zijn begonnen.
 2. Deze klachten moeten geassocieerd zijn met twee of meer van de volgende criteria:
  1. de klachten verminderen na defecatie;
  2. de klachten zijn geassocieerd met een verandering in de frequentie van defecatie;
  3. de klachten zijn geassocieerd met een verandering in de consistentie van de ontlasting.

Dit is een methode die bijvoorbeeld een huisarts gebruikt om vast te stellen of jij last hebt van PDS.

Verschillende soorten PDS

In principe hebben we 4 verschillende soorten PDS

Verdeling harde en zachte ontlasting bij verschillende PDS typen

 1. PDS obstipatie: PDS- C
 2. PDS diarree: PDS- D
 3. PDS Mix: PDS-M –> Hiervan is sprake als je de ene dag diarree hebt en de andere dag obstipatie. Kortom; er is geen pijl om op te trekken
 4. PDS Untyped: PDS-U –> Je ontlastingspatroon is gewoon, maar je ervaart wel veel klachten zoals buikpijn of winderigheid

Zoals je in het plaatje kan zien, heeft iedere vorm van PDS zijn eigen ontlastingspatroon. Bij bijvoorbeeld IBS-U (=PDS-U) is er in 25% van de gevallen sprake van waterige ontlasting en ook in 25% van de gevallen obstipatie.

Hevigheid van pijn

Het ervaren van de pijn van de darmen is bij iemand met PDS op 2 punten verschillend dan bij iemand zonder PDS. Onderzoekers hebben een ballontje naar binnen gebracht en in de darmen opgeblazen. Uit deze test blijkt dat mensen met PDS in de een lagere pijn grens hebben en meer zenuwcellen hebben die de pijn detecteren in de darmen. Dit betekent dat de pijn in de darmen eerder en heftiger gevoeld wordt als je PDS hebt dan als je geen PDS hebt.

Verschillende factoren

De problemen die ondervonden kunnen worden door PDS zijn zeer uitlopend en zo kan de aanleiding ook verschillend zijn. Er zijn een aantal onderdelen die de PDS beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn:

 

Beste ingewikkeld allemaal hé? Je begrijpt dat voeding een hele belangrijke rol speelt, maar er zijn meer onderdeel die jij kan beïnvloeden. Meer weten? Laat het mij weten