De nieren

Dit is wel een bekend orgaan en bijna iedereen weet dat de nieren verantwoordelijk zijn voor de urineproductie. Tijdens mijn opleiding mocht ik een keer bij een mede student met een echo apparaat zoeken naar haar nieren. Toen ik de nieren eindelijk had gevonden, stond ik er van te kijken hoe diep de nieren in de buikholte liggen. Wist jij dat wel?

De onderdelen

De nieren liggen helemaal achter in de rug. Wanneer mensen last van de nieren hebben dan is rugpijn een vaak gehoorde klacht. De nieren zijn tussen de 11 en 14 cm. De nieren zijn dus ongeveer even groot als de alvleesklier. In de nieren zitten nefronen. De nefron is het functionele onderdeel van de nieren en in onze nieren zitten 1 miljoen nefronen!

Nefronen

De nefron bestaat uit drie onderdelen:

  1. Glomerulus

Dit is het eerste gedeelte van de nefron waar het bloed aan komt. Hier vindt een scheiding plaats van vocht, afvalstoffen, bloed en eiwitten. De eiwitten en het bloed kunnen niet door de glomerulus en blijven dus achter in het bloed. Vanaf dit moment is er sprake van voorurine.

  1. Kapsel Bowman

Dit is een soort tussenstation. Vanuit de glomerulus komt de voorurine in het kapsel en van hieruit stroomt het door in het nierkanaaltje.

  1. Nierkanaaltje

Eerste gedeelte van het kanaal geeft water en zout terug aan het bloed. Daarna maakt het kanaal een grote lus: lis van Henle. In het dalende gedeelte van de lus wordt er water uitgewisselend tussen bloed en voorurine. De lus gaat ook weer omhoog. Tijdens deze stijging wordt er zout uitgewisseld tussen het bloed en de voorurine.

Urine

Er wordt dus eerst van voorurine gesproken. We produceren heel veel voorurine per dag, wel 1 liter per uur. Van deze voorurine wordt 99% terug gegeven aan het bloed in de lis van Henle. Uiteindelijk wordt er namelijk ongeveer 1,5 liter per dag geproduceerd. Hoe geconcentreerd je urine is, wordt aangepast op de stofwisselingssnelheid op dat moment. Dit kan dus heel erg verschillen.

Vocht

Door middel van drinken krijgt ons lichaam vocht binnen, maar hoe zit het met het vochtverlies. We verliezen natuurlijk met plassen vocht, maar ook met uitademen en zweten. De verdeling:

  • Urine                          1400 ml
  • Ontlasting                   100 ml
  • Uitademen                  500 ml
  • Zweten                         500 ml à afhankelijk van het weer uiteraard.