De ontgiftfabriek

Type het woord ‘Detoxen’ maar eens in bij een willekeurige zoekmachine en binnen enkele seconden krijg je meer dan 220.000 hints. Detoxen is hot!

Ontgiften a.k.a. Detoxen

Detoxen betekent dat je je lichaam gaat reinigen en ontdoen van afvalstoffen en/of gifstoffen. Het detoxen kan door middel van vasten, sapkuren, klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op de huid en oraal).

 Sapperdeflap!

Het is natuurlijk fijn dat er meer dan 220.000 hints op internet te vinden zijn, maar hoeveel onderzoeken tonen de positieve werking van detoxen aan? In de wetenschap is er geen overtuigend bewijs gevonden voor de werking van detoxen. Uit de vele onderzoeken blijkt namelijk dat je lichaam genoeg in staat is om het ontgiften zelf te regelen. Afvalstoffen en gifstoffen worden namelijk door de nieren en lever uit het lichaam gefilterd of onschadelijk gemaakt.  Daarnaast hebben je huid en darmen ook nog een rol in dit verhaal.

Rode vlaggen

Als het over ontgiften gaat, hoeven niet meteen alle alarmbellen af te gaan. Wanneer je het detoxen beperkt doet en gezond bent, kan er weinig gebeuren. Maar denk wel aan het volgende:

  • Langdurig detoxen kan leiden tot een energie tekort;
  • Wanneer je gaat detoxen met behulp van klei- en kalkproducten, kan er te veel lood in het lichaam terecht komen. Te veel lood kan schade geven aan het lichaam;
  • Gebruik detoxen niet om af te vallen. Je valt misschien wel een (klein) beetje af, maar verder levert het onvoldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen op.

Lief lichaam

Als je echt lief wilt zijn voor je lichaam, dan is het aan te raden om je voeding te laten bestaan uit voldoende water en vezels. Dit is onder andere een goede basis om de interne detoxfabriek goed te laten functioneren.

 

Deze blog heb ik geschreven in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten

 

De lever
Next Post