De lever

 Wat heb ik gestoeid met deze blog! Eigenlijk wilde ik alleen een stuk schrijven over leververvetting, maar als snel kwam ik tot de conclusie dat ik dan een aantal stappen moest overslaan. In de lever vinden namelijk 600 processen plaats, 600?. Nadat ik de blog volledig gedelete had, ben ik opnieuw begonnen maar nu bij het begin..

Ligging

De lever ligt in het bovenste gedeelte van je buikholte. Het ligt ter hoogte van je maag aan de rechterkant. Dit is bij je middenrif, net iets onder je hart. Het is echt een enorm orgaan en het weegt ongeveer 1,5 kg. Dus als je 70 kg weegt, is 2% daarvan het gewicht van je lever! Je lever bestaat uit een rechter en linker kwab. Deze kwabben kan je vergelijken met een artisjok. Het zijn allemaal losse onderdelen (lobben) die het grote geheel vormen (lever). Iedere lob heeft zijn eigen functie en galbuis. Op deze manier kunnen alle processen worden uitgevoerd en we met overtuiging zeggen dat de lever het chemische bedrijf van het lichaam is.

Stofwisseling

De stofwisseling van de koolhydraten, vetten en eiwitten vinden allemaal plaats in de lever. Daarnaast weten we dat de lever ook verantwoordelijk is voor de de gal productie.

Koolhydraten
We weten allemaal dat de koolhydraten onze brandstoffen zijn. Het is dus fijn als we een beetje brandstof op voorraad hebben en dat kan! In de lever en in de spieren worden koolhydraten opgeslagen. Koolhydraten worden bij opname afgebroken tot glucose. De glucose komt in de lever terecht en opgeslagen als glycogeen. Wanneer het nodig is, kan glycogeen weer omgezet worden tot glucose en ingezet worden als brandstof.

Vetten
De verzadigde vetzuren die na de vertering van vetten in de lever terecht komen, kunnen door de lever omgezet worden als onverzadigde vetten. De lever kan ook zelf cholesterol produceren. Dit wordt dan weer afgegeven aan de galzure zouten. De galzure zouten komen in het gal en nemen de vetten uit de darm op om deze vervolgens weer naar de lever te brengen. Dit heet de enterohapatische cyclus. Het lijkt een wel moeilijk woord maar het valt mee want entero= darmen hapatisch = hapar= lever. Er staat dus letterlijk ‘darmen lever cyclus’.

Eiwitten
In het maagdarmkanaal worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren. In de lever worden deze aminozuren weer opgebouwd tot eiwitten zodat het lichaam hier iets mee kan.

Leververvetting

Daar is het onderwerp dan eindelijk! Ik zal het kort en bondig proberen uit te leggen.
We maken onderscheid tussen leververvetting door alcohol of door iets anders. Dit noemen we een alcoholic fatty liver disease (afld) of een non alcoholic fatty liver disease (nafld).
Vandaag ga ik voornamelijk in op het nafld gedeelte. Hierboven heb ik uitleg gegeven over alle functies van de lever. Wanneer iemand diabetes mellitus heeft, kan de functie van de lever verstoord worden. De glycogeen voorraad kan verstoord raken waardoor er vetten uit glucose worden gemaakt. Hierdoor raakt de lever overspoeld en weet hij niet waar hij al het vet kwijt moet. Deze ophoping kan zorgen voor een verstoring van de functie en daardoor kan een ontsteking van de lever ontstaan. In dat geval hebben we het over een Non- alcoholic steatohepatitis (NASH). Tijdens zo’n ontsteking kan er littekenweefsel ontstaan. Wanneer dit littekenweefsel te lang aanwezig blijft, veranderd het blijvend. Dit heet levercirrose en kan als gevolg leverfalen hebben.

 

Ziekteverloop

Leververvetting is lastig te ontdekken. Het gaat namelijk gepaard met vage klachten in de boven buik, vermoeidheid, etc etc. De klachten kunnen ook nog 100 andere dingen zijn. Er zijn wel een aantal indicatoren waar op gelet kan worden als je last hebt van deze vage klachten:

  • Verhoogde buikomvang: ophoping van vet in de buikholte
  • Diabetes mellitus type 2: verstoring van de opname van koolhydraten en in de lever wordt dit opgeslagen. Als het aan de ene kant verstoord is, kan het aan de ander kant ook verstoord raken.
  • Te hoog cholesterol
  • Te hoog gewicht

Als je leververvetting hebt veranderd er niets aan je levensverwachting, maar als je last hebt van levercirose is deze verwachting wel lager!

Tips voor een gezonde lever

Het lijkt een schot voor open doel maar het is zo belangrijk:
1. Voldoende beweging zodat de glygeenvoorraad uit je lever wordt gebruikt
2. Eet niet te veel koolhydraten zodat er een glucose overschot ontstaat
3. Gezond gewicht is belangrijk om ver verwijderd te blijven de diabetes mellitus
4. Drink voldoende water
5. Matig met alcohol