De galblaas en zijn gal

Waarschijnlijk snap je niet wat de foto te maken heeft met het onderwerp van de blog. Nou, hetgeen dat ik eet, heeft effect op mijn gal en galblaas! Wat weet jij van dit orgaan trouwens? Wist je dat de galblaas een peervorming orgaan is waar de lever om heen ligt? Wist je bijvoorbeeld dat gal helemaal niet geproduceerd wordt in de galblaas? Of wist je dat 10% van de Nederlandse bevolking de galblaas moet laten verwijderen? Vast niet ? en daarom heb ik deze blog voor je geschreven!

De weg van het gal

Gal wordt geproduceerd in de lever. De lever produceert dagelijks ongeveer 1 liter gal. Vanuit de lever stroomt het gal naar het eerste gedeelte van de dunne darm (duodenum). Wanneer de darm nuchter is, komt het gal in de galblaas terecht. De galblaas is dus alleen een opvang van het gal totdat er eten in de maag komt. Vanaf dat moment wordt het gal uit de galblaas geperst. Deze reactie kan soms verstoord zijn. Als je bijvoorbeeld zwanger bent, ontledigt de galblaas minder vaak en minder gal door de invloed van hormonen.

Het gal wordt dus aan het begin van de dunne darm (duodenum) toegevoegd aan de voedselbrij. Gal wordt ook weer verwijderd uit de voedselbrij door het lichaam zelf. Dit gebeurt in het laatste gedeelte van de dunne darm, het ileum.

Functie van gal

Gal is een mengsel van zouten, cholesterol, fosforvetten (lipiden), galpigmenten en water. Het gal kan samen met een vetoplosbare stof de vetten uit voedingsmiddelen laten oplossen in water. Wanneer het is opgelost is water, is het opneembaar voor het lichaam. Gal heeft dus een hele belangrijke rol bij de vertering van vetten. Wanneer vetrijk eten wordt gegeten, wordt er een groot beroep gedaan op ons gal in de galblaas en de productie in de lever. Hoe meer vet, hoe meer gal er nodig is. Als er veel vetten in de maag zitten, wordt de galblaas helemaal leeg geperst zodat al het vet uit de voeding opgenomen kan worden.

Overigens de galblaas kan water uit gal opnemen. Als gal dus lang in de galblaas zit, wordt er steeds meer water uit opgenomen. Het gal wordt dus geconcentreerder wanneer het langdurig in de galblaas blijft zitten.

Verwijdering galblaas en galstenen

Bij de introductie noemde ik al dat 10% van de Nederlandse bevolking zijn galblaas laat verwijderen. Zo’n verwijdering wordt bij twee keer zoveel vrouwen als mannen uitgevoerd. De redenen van de verwijdering kunnen verschillend zijn. Eén van de redenen kan galstenen zijn. Nu je weet dat de galblaas als opslagplek functioneert, snap je ook dat bij verwijdering van de galblaas het gal continue in de dunne darm stroomt.

Het ontstaan van galstenen is vaak een combinatie van de samenstelling van het gal en de motoriek van de galblaas. Als je meer cholesterol in je gal hebt dan opgelost kan worden, krijg je cholesterolkristallen. Deze kristallen worden dan uiteindelijk weer galstenen. Cholesterol galstenen zijn de meest voorkomende vorm van galstenen.

Onduidelijkheden

Soms zijn er dingen van het menselijk lichaam die ik niet begrijp. Uit de literatuur weet ik dat de opname van vetten niet verandert na de verwijdering van de galblaas. Alleen het tegenstrijdige is dat ik in mijn praktijk meerdere cliënten zie die  na de verwijdering van de galblaas zijn aangekomen in gewicht en die het gewicht moeizaam verliezen nadien. Er lijkt dus wel een verband te zijn, maar daar ben ik nog druk naar opzoek. Samen met een professor ben ik hier mee bezig. Hopelijk kan ik je hier ooit een goed onderbouwd antwoord opgeven ?

En nu snap je ook wat de link tussen mijn vette hamburger en mijn gal is!