Hoe wordt alcohol verteerd in je lijf?

Op 7 juli was het ‘Vertel de waarheid dag’. Toen heb ik jullie verteld dat ik erg graag een wijntje mag drinken. Het is niet zo dat ik iedere dag een glas wijn drink, maar op vrijdag en zaterdag vind ik een glas wijn een wel verdiende beloning voor de werkweek die erop zit. Eigenlijk vind ik het heel erg gek dat ik er zo over denk. Wellicht dat mijn horecaverleden hier een rol in speelt 😉 Ik gok dat ik niet de enige ben die graag een alcoholische versnapering drinkt en daarom deze blog. In deze blog zal ik je vertellen welke weg alcohol in ons lijf bewandeld.

Energie

Voordat we verder inzoomen op de alcohol, kijken we nog even naar het grote plaatje. De macronutriënten leveren energie op en die energie hebben we weer nodig voor alle processen in ons lijf (darmen laten kneden, hart laten kloppen etc etc). De macronutriënten zijn eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol. We kennen ook micronutriënten; vitamines en mineralen. Iedere macronutriënt levert dus energie op en die energie drukken we uit in kilocalorieën (kcal):

  • Eiwitten                  4 kcal per gram
  • Koolhydraten        4 kcal per gram
  • Alcohol                   7 kcal per gram
  • Vetten                     9 kcal per gram

Alcohol levert per gram dus bijna 2x zoveel energie op dan eiwitten of koolhydraten. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat als je alcohol drinkt je ook koolhydraten binnen krijgt (bijv. bier). Nu snap je ook waarom de mix van Spa rood met wodka de naam ‘Skinny Bitch’heeft gekregen. Dit drankje levert geen koolhydraten en alleen alcohol.

Vertering alcohol

Allereerst is het belangrijk om te weten dat we de namen van twee enzymen goed moeten onthouden:

  • Alcoholhydrogenase (ADH)
  • Aldehyde dehydrogenase

Alcohol komt via de mond en slokdarm in de maag terecht. Hier wordt een deel van de alcohol opgenomen, maar deze opname gaat minder snel dan in de darmwand en in de lever. Een klein deel van de alcohol adem je uit, maar het grootste gedeelte wordt verteerd door bovengenoemde enzymen. Het voordeel en tevens het nadeel van alcohol is dat het niet hoeft te worden afgebroken voordat het wordt opgenomen. Koolhydraten moeten bijvoorbeeld wel eerst afgebroken worden voordat het opgenomen kan worden.

Sterke drank, dranken met koolzuur (champagne) en warme dranken worden  sneller opgenomen dan andere dranken

De overgebleven alcohol gaat vanuit de maag naar de dunne darm. Hier wordt een deel van alcohol opgenomen dat naar de lever gaat en ander deel verteerd in de darmen. In de darmen zitten namelijk dezelfde enzymen (ADH en Aldehyde dehydrogenase) als in de lever. Vanuit de lever komt de alcohol in de kleine bloedsomloop terecht (eerst naar hart en dan naar longen). Eenmaal terug in de lever wordt de alcohol afgebroken door ADH tot aceetaldehyde. Aldehyde dehydrogenase zet de aceetaldehyde weer om in azijnzuur. De azijnzuur plas je uit en op deze manier verdwijnt het restproduct uit je lijf.

Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol doordat zij minder lichaamsvocht hebben en 30% minder alcohol in de maag kunnen opnemen dan mannen

Na deze fysiologie les ga ik deze maand vol met feestje iets minder vullen met alcohol…Ga jij ook actie ondernemen?