De darmen: motor van het lichaam

Wist jij dat de oppervlakte van de dunne darm net zo groot is als een tennisbaan? Waanzinnig toch? En er is nog veel meer over onze darmen te vertellen.

 Waanzinnige darmen

Niet alleen de dunne darm is waanzinnig, de dikke darm kan er ook iets van. Dit gedeelte werkt namelijk de hele dag door en is uniek doordat het knedende en voortstuwende bewegingen maakt. Die voortstuwende bewegingen komen rond de 3 tot 10 keer per dag voor. De knedende beweging is een continue proces is.

Armen van de darmen

Als je inzoomt op de dunne darm zie je dat een darmwand uitstulpingen heeft. Deze uitstulpingen hebben weer armpjes die allerlei voedingsstoffen uit de voedselbrei opnemen. Deze armpjes worden ook wel darmvlokken genoemd.

Bij dit gedeelte in het menselijk lichaam zie je ook de rol van bacteriën om de hoek kijken. Deze bacteriën vormen een samenleving met elkaar. Deze samenleving wordt ook wel de darmflora genoemd en is bij iedereen anders.

De darmflora

Zoals gezegd is iedere darmflora anders, maar bij diverse groepen mensen worden wel gelijkenissen gevonden. Volwassenen met overgewicht hebben een beduidend andere darmflora dan mensen met een gezond gewicht. Ook zie je overeenkomsten in darmflora’s bij mensen met diabetes, darmziekten en kanker.

Er lijkt dus een verband te zijn tussen je darmflora en het ontwikkelen van ziektes. Je darmflora wordt onder andere beïnvloed door je voedingspatroon. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de invloed van je voeding op je darmflora en de ontwikkeling van verschillende ziektes.

Is jouw poep goed?

Om te bepalen of jouw nalatenschap in de wc goed is, is er een schaal ontwikkeld. Dit is de Bristol Stool Chart. Je ziet dat bij nummer 1 er sprake is van keiharde ontlasting en bij nummer 7 waterige ontlasting. Het streven is om nummer 3 of 4 achter te laten in de wc. Lukt jou dat niet? Je bent echt niet de enige, 20% van de mensen hebben regelmatig last van zijn/haar darmen.

Voeding heeft een belangrijke rol op de werking van jouw darmen. Wil je wel eens weten of jouw darmen optimaal werken of waar de verbeterpunten zitten? Neem contact op met de diëtist!

 

Deze blog heb ik geschreven in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten