Darmklachten in het buitenland door HFCS

 Stel je eens voor: Je hebt het prikkelbaardarmsyndroom (PDS) en weet dat je diarree krijgt als je te veel fructose binnen krijgt. Je arriveert in je prachtige vijf sterren All Inclusive hotel in Turkije en jij bent klaar voor 8 dagen lang bakken en braden langs het zwembad. Nadat je je koffer in de hotelkamer hebt geslingerd, lig je eindelijk in de zon om die witte melkflessen weg te werken. Door de hitte krijg je dorst en haalt een groot glas cola. Na 30 minuten voel je in 1 keer je buik en denkt ‘Shit’ en je sprint naar de wc. Ja, je zit letterlijk in de shitzooi ☹

Hoe dan? Thuis kan je wel gewoon cola drinken

De cola wordt niet in alle landen hetzelfde gezoet. Dit geldt trouwens niet alleen bij cola maar ook bij andere frisdranken en producten die gezoet worden. In Turkije, Japan, China, Zuid Korea en Amerika wordt  in veel producten het vloeibare High Fructose Corn Syrup (HFCS) gebruikt als zoetstof.

High Fructose Corn Syrup

High Fructose Corn Syrup is een zoetof die wordt gewonnen uit mais (=corn). Vanaf de jaren ’50 wordt er al gewerkt aan deze zoetstof en inmiddels is het in heel veel producten terug te vinden. Vanuit de FODMAP weten we dat glucose- fructose stroop FODMAP arm is en dat fructose- glucose stroop hoog zit in de FODMAP. Als je weet dat HFCS voor het meerendeel uit fructose bestaan, snap jij waarom je in eens zoveel last kreeg van je darmen. Het kan namelijk zo maar zo zijn dat in HFCS 55% fructose zit.

 Fructose in het lichaam

De fructose wordt in laatste gedeelte van de dunne darm (ileum, nummer 3) opgenomen. In de wand van de dunne darm hangen allemaal ‘slotjes’ en de fructose vormen ‘de sleuteltjes’ en de slotjes voor de opname van fructose heet GLUT-5. De hoeveelheid GLUT-5 bepaalt hoeveel fructose er opgenomen kan worden. Als alle slotjes al in gebruik zijn maar er is nog vrije fructose, gaat de vrije fructose door naar de dikke darm. In de dikke darm gaat de fructose fermenteren.

Advies

Als naar het buitenland gaat, controleer dan goed of je ‘High Fructose Corn Syrup’ op de verpakking ziet staan. Het is aan te raden om dit niet alleen te doen in de landen die ik eerder genoemd heb, maar in alle landen. Als je op save wilt spelen, kan dat ook. Je kan pillen bestellen die de fructose binden zodat het wordt opgenomen. Deze kan je bij de apotheek of bekendere merken online krijgen.