Helpt cola tegen mijn misselijkheid?

Hoevaak heb jij het advies gekregen om een glaasje cola te nemen als je misselijk bent? Ik heb dit advies heel vaak gekregen, maar eigenlijk weet ik helemaal niet of dit echt werkt en hoe dit dan kan.

Wat is cola?

Cola is gewoon super raar spul. Ik denk dat we dat wel met elkaar eens zijn. Je kan cola drinken, maar je kan er ook koper mee oppoetsen. Raar toch? Moet je je voorstellen dat dit in je maag zit. Op YouTube zijn er ook filmpjes van de cola in je maag. Het ziet er echt bizar uit. Het recept van cola is trouwens nog steeds geheim en er zitten tonen van vanille, kaneel, karamel en citroen. Cola smaakt hartstikke zoet, maar het is heel zuur. Cola is dus ook niet goed voor je tanden en kan gaatjes veroorzaaken maar dat is geen nieuws.

Trouwens in de meeste frisdranken zit citroenzuur maar in cola zit fosforzuur. Dit verklaart waarom je roest van een staalborstel kan verwijderen door er cola overheen te gooien ?  Zou dit fosforzuur dan ook een positief effect hebben op mijn misselijkheid?

 

Misselijkheid en cola

Je moet mij geloven als ik zeg dat ik echt mijn uiterste best heb gedaan om een passend antwoord te vinden, maar dit was echt heel erg lastig! Op verschillende websites las ik dat het drinken van cola werkt doordat de voedselbrij dan sneller zuurder wordt en de misselijkheid verdwijnt. Er wordt ook geschreven dat cola opzich niet een effect heeft, maar de koolzuur zorgt voor boeren. Het boeren kan de ingeslikte lucht uit de maag laten ontsnappen. Het vinden van deze wetenschappelijke onderbouwing is mij niet gelukt. De informatie die ik wel heb gelezen gaat aan dat het een placebo effect is. Als jij denkt dat iets werkt, dan werkt het ook. De informatie over het opboeren van ingeslikte lucht vind ik trouwens nog niet eens zo slecht, maar dit kan je ook doen met bijvoorbeeld bruiswater.

Conclusie: Het is niet bewezen dat cola je misselijkheid laat verminderen. Als het wel werkt, dan is de kans groot dat dit een placebo effect is.

 

Gember en misselijkheid

Dit is een theorie die ik minder vaak hoor, maar is wel waar. Gember werkt namelijk neutraliserend voor het maagzuur. Je kan verse gember eten (iieeellwww), verse gember thee maken of capsules kopen bij de apotheek.

 

Je kan dus beter altijd gember dan cola in huis hebben!