Kool fermenteren

Fermenteren is de verandering van voedsel met behulp van bacteriën of schimmels om het zo lekker, houdbaar of beter verteerbaar te maken. Kool bevat van nature melkzuurbacteriën welke nodig zijn voor dit fermentatieproces. Deze bacteriën kunnen, alleen zonder zuurstof blijven groeien. Door deze groei wordt de groei van slechte bacteriën, welke ziektes of voedselbederf veroorzaken geremd. Door de groei van de melkzuurbacteriën wordt de kool steeds zuurder. Hoe langer je het dus laat staan, hoe zuurder het uiteindelijk wordt. Daarom is het goed om het wekelijks even te proeven.

Ingrediënten

500 g kool (ik heb spitskool gebruikt)

1 flinke theelepel kerriepoeder

1 snufje zout

Water

Bereidingswijze

Voeg de kool, kerriepoeder en zout in een grote kom. Kneed met je handen de kerrie en zout met de kool. Zorg ervoor zodat je de kool ‘knakt’. Op deze manier kunnen de kruiden echt in de kool zelf komen. Wanneer je het kneden 15 minuten hebt gedaan, kan je de kool in een wekpot doen. Vul de wekpot aan met water totdat je nog een beetje ruimte over houdt ( dikte van een vinger). Laat de deksel open staan zodat het gas kan ontsnappen. Na een dag zal je zien dat er onder in de pot water zit en bovenin kool. Druk met een vork de kool weer naar beneden.

Zet de pot in een ruimte op kamertemperatuur en proef iedere dag hoe zuur jouw kool is. Wanneer jij vindt dat de smaak goed is, is het goed? Dit zal na ongeveer 4 tot 5 dagen zijn.

 

Blijf je wel verstand gebruiken hé? Als de geur niet oké is, eet het dan niet meer.