Smaken proeven

Ons hele leven moeten we eten en vanaf vier maanden oud krijgen we vast voedsel. De eerste stap is het proeven van de smaken. De eerste 1000 dagen van ons leven zijn essentieel voor de ontwikkeling van onze smaak. Heb je er trouwens wel eens over nagedacht hoeveel spreekwoorden wij in het Nederlands kennen met onze smaak? ‘Dat is een bittere pil’ ‘Door de zure appel bijten’ etc etc. Alleen al dit feit betekent dat smaak een hele grote rol speelt in ons leven.

‘Onze tong is het meeste beweeglijkste gedeelte van ons lichaam’

De smaakpapillen

Het proeven van ons voedsel gebeurd door onze tong. Een baby is de enige echte fijn proever; die heeft namelijk duizenden smaakpapillen terwijl iemand van 30 jaar nog maar 250 smaakpapillen heeft. De papillen zijn  zenuwuiteinden die signalen doorgeven aan de hersenen zodat we weten wat we eten. Echter, reuk en smaak gaan hand in hand. Er wordt zelfs gezegd dat 95% van hetgeen dat wij proeven bepaald wordt door onze reuk.

Smaak

We kennen vijf verschillende smaken:

Zout

Bij een 2 jarige is behoefte aan zout voedsel groter dan de behoefte van een volwassene. De behoefte aan deze smaak begint bij een leeftijd van vier jaar

Zoet

Vanaf de geboorte hebben wij de voorkeur voor zoet. Zoetigheid bevat vaak koolhydraten en koolhydraten zijn de brandstof voor het menselijk lichaam. De behoefte van een baby en een puber aan zoetigheid is dan ook heel groot. In deze periodes veranderd er veel in het lichaam en dat kost energie. Er moet dus voldoende brandstof aanwezig zijn.

Zuur

Door het lichaam wordt de smaak zuur vaak gedetecteerd als onveiligs of giftigs en daardoor vinden wij het vaak niet zo lekker.

 

Bitter

Voor deze smaak hebben wij een natuurlijke afkeer. Ook deze smaak wordt als onveilig gedecteerd door het lichaam. Het is moeilijk om deze smaak aan te leren

 

Unami

Deze smaak wordt vaak als hartig benoemd. Deze smaak wordt door amonizuren (eiwitten) veroorzaakt.

‘Als je je tong wilt bewegen, moeten er 8 spieren aangespannen worden’

Het aanleren van nieuwe smaken

Dit is een lastig onderdeel. Naast onze smaaksensatie hebben we ook nog te maken met onze genetische aanleg en met emoties. Ja, ook hier spelen emoties een rol. Door deze drie onderdelen is het soms behoorlijk lastig. Er is een tip die ik je wil mee geven: Proef iets nieuws minimaal 8 tot 10 keer. Daarna kan je pas zeggen of je iets lekker vind of niet.

 

Over het waarderen van smaken; heb je mijn blog gelezen over koriander?