Koriander en zeep

Een aantal van mijn vrienden kunnen koriander echt niet uitstaan. Zodra het kruid in een gerecht zit, beginnen ze te piepen als een klein kind en roepen dat koriander naar zeep smaakt.  Nee, ik zal geen namen noemen Christel 😉 Zelf behoor ik dus niet tot de groep koriander-haters, maar er zijn genoeg mensen die wel tot deze groep behoren. Er is zelfs een website van. In de wandelgang heb ik wel eens gehoord dat het lekker vinden van  koriander in je genen zit. Zou dat echt zo zijn?

Koriander zit in je genen

Charles Wysocki heeft op tweelingendag in Twinsburg een interessant onderzoek gedaan naar koriander. Hieruit kwam naar voren dat 80% van de eeneiige tweelingen dezelfde voorkeur hadden en van de twee-eiige tweelingen  was dit maar 50%. Het is natuurlijk geen hard bewijs, maar het zou kunnen betekenen dat het lekker vinden van koriander genetisch wordt bepaald.

Als we dan iets verder kijken, komen we op het volgende: of je het kruid nu wel of niet lekker vindt, we zijn het er met z’n allen over eens dat koriander een uitgesproken geur afgeeft. Deze geur stimuleert onze reuk, best een logisch verhaal maar we komen nu blij de clou. Eén van de genen die de receptor voor de reuk beïnvloeden heet OR6A2. OR6A2 codeert of een geur van een stof in de buurt komt van de aldehyde. Aldehyde is een chemische stof en het lichaam beschermt ons tegen chemische stoffen. Onderzoekers hebben vast gesteld dat het aroma van dit kruid lijkt op aldehyden waardoor het lichaam de koriander detecteert als een gevaar voor het lichaam. Dit is dus precies de reden waarom mijn vrienden kunnen piepen als een klein kind. Eigenlijk zeggen ze op zo’n moment: gevaar, gevaar, gevaar!

Waar kom je vandaan?

Er is ook gekeken naar de windstreken en het wel of niet lekker vinden van Koriander. Lilli Mauer heeft grote verschillen gevonden tussen de bevolkingsgroepen. De verschillen van het niet lekker vinden van koriander liepen uit één van 3% in het Midden Oosten tot 21% in Oost Azië. Vervolgens Erriksson heeft ook gekeken naar de Europeanen en wij zitten lekker in het midden. 11,5% van de Europeanen proeven heel duidelijk de zeepsmaak als zij koriander eten.

Koriander smaakt naar zeep

Dit is een uitspraak die ik nog nooit begrepen heb. Koriander smaakt gewoon naar koriander en ik kan geen vleugje zeep proeven hoor! Toch zal ik mijn mening iets moeten aanpassen. Koriander kan iets van een aldehyde geur afgeven. Dezelfde of soortgelijke aldehyden worden ook in zeep en lotions gebruik. De associatie van receptor OR6A2  is te verklaren.

Er kan niet gezegd worden dat er keihard bewijzen zijn voor een relatie tussen onze genen en het lekker vinden van koriander, maar er zijn wel veel bewijzen voor die in deze richting wijzen. Weer wat geleerd toch?

Tot snel!

Liefs Anita