Verse Verveine thee

 Sinds afgelopen weekend heb ik kennis gemaakt met een nieuwe soort thee: Verveine thee. Ik had nog niet eerder van verveine thee gehoord, jij wel?

Wat is verveine?

Voor de mensen die ook nog niet eerder hebben gehoord van verveine….Als je op de naam verveine googled kom je op erg veel Latijnse benamingen uit. Hierdoor zag ik door de boven het bos niet meer. Voor jou heb ik de benamingen op een rijtje gezet:

  • Citroenverbena
  • Ijzerhard
  • Aloysius tryphilla
  • Lippia citriodora

Als je naar de biologie kijkt, kan je nog veel verder op dit stuk door gaan. Tot welke groep het behoort etc etc. Eerlijk gezegd, wil ik het graag houden bij het product zelf, dus ik laat de verdergaande biologie even links liggen.

De smaak

De bediening legde mij uit dat het een beetje naar citroen smaakte. Aangezien ik van citroen houd, heb ik het besteld. Toen zij het kopje bij mij neer zette, kwam meteen de frisse geur van citroen op mij af. Wat is dit lekker, misschien nog wel lekkerder van verse muntthee! Bij verse muntthee vind ik soms de nasmaak een beetje bitter. Deze nasmaak heb je dus niet bij verveine. Ik kreeg bij dit kopje thee honing geserveerd. Zelf heb ik het niet gebruikt, maar als je van zoetigheid in je thee houdt, is honing het lekkerst ( denk ik dan tenminste ;))

Multifunctioneel kruid

Naast de super lekkere thee, kan je het kruid voor nog veel meer dingen gebruiken. Je kan het namelijk gebruiken bij het koken. Als je de blaadjes droogt, kan je ze gebruiken om gevulde kip of vis een frisse twist te geven. Daarnaast is het ook heerlijk om de gedroogde blaadjes te verwerken in het beslag van een cake.

Van de verveine wordt ook beweerd dat het een medicinale werking heeft. Het zou namelijk slapeloosheid, stress en nervositeit verminderen. Ik heb geprobeerd een wetenschappelijke onderbouwing te vinden voor het medicinale gedeelte, maar die heb ik helaas niet kunnen vinden.

Trouwens, verveine wordt vaak gebruikt als bron voor etherische oliën. Het geeft de huid een opkikker.

Verkrijgbaarheid

Verveine is nog niet in de supermarkt te krijgen. Je kan wel op andere manieren aan dit kruid komen. Het is namelijk een plant en plantjes koop je bij de….?? Juist ja, de Tuincentra!! Ik heb het even voor je gecheckt en bij de meeste tuincentra is dit plantje te krijgen voor paar euro. Het is dus geen diepte investering, alleen moet je wel een beetje groene vingers hebben. Zolang jij een munt- en basilicumplantje levend kan houden, moet dit ook lukken! Het plantje kan tegen lichte vorst dus je kan het ook lekker in je tuintje planten maar zet de verveine wel op een lichte plek. Denk er wel om, het plantje heeft veel water nodig!

Wil je verse verveine thee eens proeven voordat je het zelf gaat verbouwen? Je kan de thee bestellen bij Kelder65

En nu ga ik weer lekker theeleuten 😉

Liefs Anita